Блог

Царевец - хълмът на царете 22.03.2021 09:41:47

Царевец - хълмът на царете

Крепостта “Царевец” е късче от славното минало на българите. Тя носи спомена за велики владетели и ожесточени битки. Тя е пазител на мистични и истории и легенди.

На мястото, на което е изградена крепостта “Царевец” са намерени останки от древни времена. Първоначално на хълма се заселили траките и изградили много тракийски селища, а по-късно там била издигната ранновизантийска крепост. Носи се легенда, че римляните пренесли богатствата на самия град в подземни тунели, като до тях се стигало само по сложни галерии и лабиринти. Когато били нападнати и се наложило да напуснат крепостта, римляните изградили смъртоносни механизми и ги намазали с отрова, за да не може никой да се докосне до тези съкровища. И до днес те не са намерени и тази легенда остава загадка.

Но най-важният момент от развитието на крепостта и самото място е въстанието на братята Асен и Петър. Заради тяхната решителност и борбеност, българският народ се освобождава от чуждото влияние, а именно от византийците и за столица на българското царство е обявен Търновград. Започва изграждането на крепостта “Царевец”, като тя е главно средище в тогавашната столица. В нея се разполага дворцовият комплекс, където живеят царя и неговото семейство. Също така се изгражда патриаршия, която е непосредствено до двореца. Най-интересни били крепостните стени и укрепленията, които пазели цялата крепост и я изолирали напълно от останалия свят. Те били изградени по-толкова добър начин, така че при нападения крепостта да бъде труднодостъпна за враговете. Единственото място, което е запазено изцяло до ден днешен и не е реставрирано е “Балдуиновата кула”. За нея се носи изключително интересна легенда: 

“След славната победа на цар Калоян и българските войски край Одрин, латинският император Балдуин Фландърски е пленен и затворен в кулата. Но съпругата на търновския владетел се влюбва в императора и му предлага да избягат заедно. Честолюбивият латински владетел отказва на предложението и търновската царица го набедява в опит за прелъстяване, което се превръща в причина за неговото убийство.”

Тези и още много мистични истории за “Царевец” могат да бъдат разказани. Но най-важната от тях е, че крепостта е пример за величественост и красота, събрани в едно. Вечността се е спряла на това място и е оставила белег в българската история. 

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Традиционни празници

Празници

Царевец - хълмът на царете

Царевец - хълмът на царете

Крепостта “Царевец” е късче от славното минало на българите. Тя носи спомена за велики владетели и ожесточени битки. Тя е пазител на мистични и истории и л Крепостта “Царевец” е късче от славното минало на българите. Тя носи спомена за велики владетели и ожесточени битки. Тя е пазител на мистични и истории и л 2021-03-22T09:41:50+02:00 Царевец - хълмът на царете

<p><span style="font-weight: 300;">Крепостта &ldquo;Царевец&rdquo; е късче от славното минало на българите. Тя носи спомена за велики владетели и ожесточени битки. Тя е пазител на мистични и истории и легенди.</span></p> <p><span style="font-weight: 300;">На мястото, на което е изградена крепостта &ldquo;Царевец&rdquo; са намерени останки от древни времена. Първоначално на хълма се заселили траките и изградили много тракийски селища, а по-късно там била издигната ранновизантийска крепост. Носи се легенда, че римляните пренесли богатствата на самия град в подземни тунели, като до тях се стигало само по сложни галерии и лабиринти. Когато били нападнати и се наложило да напуснат крепостта, римляните изградили смъртоносни механизми и ги намазали с отрова, за да не може никой да се докосне до тези съкровища. И до днес те не са намерени и тази легенда остава загадка.</span></p> <p><span style="font-weight: 300;">Но най-важният момент от развитието на крепостта и самото място е въстанието на братята Асен и Петър. Заради тяхната решителност и борбеност, българският народ се освобождава от чуждото влияние, а именно от византийците и за столица на българското царство е обявен Търновград. Започва изграждането на крепостта &ldquo;Царевец&rdquo;, като тя е главно средище в тогавашната столица. В нея се разполага дворцовият комплекс, където живеят царя и неговото семейство. Също така се изгражда патриаршия, която е непосредствено до двореца. Най-интересни били крепостните стени и укрепленията, които пазели цялата крепост и я изолирали напълно от останалия свят. Те били изградени по-толкова добър начин, така че при нападения крепостта да бъде труднодостъпна за враговете.&nbsp;</span><span style="font-weight: 300;">Единственото място, което е запазено изцяло до ден днешен и не е реставрирано е &ldquo;Балдуиновата кула&rdquo;. За нея се носи изключително интересна легенда:&nbsp;</span></p> <p><em><span style="font-weight: 300;">&ldquo;След славната победа на цар Калоян и българските войски край Одрин, латинският император Балдуин Фландърски е пленен и затворен в кулата. Но съпругата на търновския владетел се влюбва в императора и му предлага да избягат заедно. Честолюбивият латински владетел отказва на предложението и търновската царица го набедява в опит за прелъстяване, което се превръща в причина за неговото убийство.&rdquo;</span></em></p> <p><span style="font-weight: 300;">Тези и още много мистични истории за &ldquo;Царевец&rdquo; могат да бъдат разказани. Но най-важната от тях е, че крепостта е пример за величественост и красота, събрани в едно. Вечността се е спряла на това място и е оставила белег в българската история.&nbsp;</span></p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки